Papegaaiduiker is Loch Ness de Tweede
Door: Jeroen en Nathalie
24 Juli 2009 | Verenigd Koninkrijk, Broadford
Tja, wat hebben we vandaag meegemaakt? Niet veel eigenlijk. Inpakken bij Bagh Aluin, boottochtje naar Skye en intrek nemen in het nieuwe bed & breakfast. Tussendoor even een wasje gedaan in Portree en dat was het dan eigenlijk wel. Een mooie reden dus om een beschouweind stukje te schrijven over onze verbazingen in Schotland.
1. De peper- en zoutstelletjes: mensen rijden aan de linkerkant in Engeland, dat is bekend (tenzij je tegemoetkomend verkeer meeneemt in de redenering, want die rijden wel rechts). Echter: dit is niet het enige verschil. Zo gaat hier de peper in het vaatje met de meeste gaatjes en de zout in het vaatje met de minste gaatjes. Oké, een foutje veroorzaakt minder blikschade. Een mond staat echter sneller in de fik. Maar daarvoor hebben ze hier dan ook de pint uitgevonden.
2. Het bestek. De messen worden hier aan dezelfde kant gelegd als het rijdend verkeer. Links dus. (Tenzij je het tegemoetkomend verkeer meeneemt in deze redenering.) De kans bestaat dus dat je als toerist gedurende de maaltijd een keer het mes in je mond steekt. Zeker wanneer je de pint hebt gedronken die nodig was om de mond te blussen als gevolg van het wisselen van peper en zout. De oorzaak achter de bestek-wissel kan overigens ook gewoon het minder opgeleid personeel zijn.
3. Schotland heeft ooit aan Spanje vastgezeten. Laat daar geen misverstand over bestaan. De Spanjaarden komen for sentimental sake nog steeds hun gamba’s halen in dit land en de Schotten….alles op zijn gemak hier. ‘ Op tijd’ is hier een rekbaar gegrip. Vroeger is er ongetwijfeld ook een Schotse siesta geweest, maar deze is vervallen vanwege het gebrek aan warmte tussen 13.00 en 15.00.
4. Het Scottisch Breakfast is een fabel. Dat wil zeggen; wij genieten hier elke dag van de black pudding en andere vullende vetmakers, maar de Schot....een thee en een broodje zijn voor hem meer dan genoeg. Het Scottisch Breakfast is net als het Delfts Blauw. Toeristen vinden het prachtig maar geen Nederlander heeft het in de kast staan.
5. De papegaaiduiker zie je op iedere kaart, poster, beker enzovoort. Maar in werkelijkheid? In Lewis werd gezegd dat we kans hadden in Harris, de mensen uit Harris verwezen naar Uist, volgens het VVV in Uist is Skye de place-to-be en volgens het VVV in Skye moeten we weer naar een ander eiland. Kortom, de papegaaiduiker is het nieuwe monster van Loch Ness. En nu weten jullie meteen wat Nathalie gaat doen met de schelpen en boeien. Momenteel knutselen we aan een spookachtige variant die we tijdens de mistige uren gaan fotograferen. En dan? Verkopen die prent natuurlijk en op die manier verdienen we deze hele reis terug. Kunnen we meteen op herhaling. Want laten we duidelijk zijn: de sfeer is hier gemoedelijk en de mensen reuze-aardig.